TEL. 936 74 04 14 · EMAIL escola@franciscanessantcugat.org

Escola

Les primeres escoles de Sant Cugat


L’escola de les Franciscanes no fou pas la primera escola que s’obrí en la vila de Sant Cugat, i ni tan sols fou la primera escola privada. Durant el segle XIX hi hagueren dues o tres escoles públiques (depenent dels anys, una o dues de nens i una o dues de nenes) i algunes de privades, la majoria de les quals pertanyien a persones capacitades que ensenyaven a un nombre petit d’infants.

L’any 1847 es creà l’escola pública de noies, la direcció de la qual s’adjudicà a una mestra que, segons sembla, ja portava uns anys fent una tasca docent amb nenes en el poble.

Cap a 1879 es temia un imminent tancament de l’escola privada (que es va fer efectiu el 1880) i es proposava tancar l’escola pública de nenes per, en el seu lloc, obrir una segona escola pública de nens. Finalment l’escola de nenes no quedà definitivament tancada però si que quedà disminuïda per l’expansió de la segona escola de nens.

En uns anys en que les congregacions religioses començaven a ser de nou permeses (especialment les dedicades a l’ensenyament) apareixia amb força, amb seu a la Garriga, una congregació dedicada a la promoció de les noies en els àmbits rurals. Aquesta congregació, present ja al 1879 a Barcelona, Badalona, Poble Nou i l’Hospitalet i en plena i rapidíssima expansió, fou requerida per Pau Tarradellas per fer una nova escola privada. El seu primer local escolar foren els espais exteriors del claustre. Quedava fundada l’Escola de les Franciscanes. La més antiga avui de les escoles del municipi.