TEL. 936 74 04 14 · EMAIL info@santaisabel.org

Escola

La fundació de la Congregació


L’orde de les franciscanes fou creada per la catalana Anna Ravell. Anna Ravell nasqué a Arenys de Mar l’any 1859.

El 1830 la família d’Anna (amb 11 anys) es va traslladar a viure a la població veïna de Mataró El 1847 Anna va ingressar al mateix Mataró al noviciat de les “Germanes de la Concepció” , branca depenent de la “Sagrada Família de Burdeus”.

L’experiència d’aquells anys la va portar a anar refermant una vocació cap a l’ensenyament, la vida en comunitat religiosa i un decantament cap a la promoció de les nenes i noies en l’àmbit rural.

L’any 1852 aprovà l’examen i obtingué el títol estatal de mestra.

El 1857 visità al capellà de Cardedeu per oferir els seus serveis de mestra de nenes en aquesta vil·la. La seguien dues companyes més amb un projecte de nova vocació al cap. El capellà la dirigí a La població de la Garriga, on pensava que podia prestar millor els seus serveis. L’acollida que obtingué en aquesta població no pogué ser més bona. Amb poc esforç aconseguí crear una escola privada que, un any més tard, es reconvertí fruit d’una bona entesa amb l’ajuntament en escola pública de nenes. Al mateix temps fundà una petita comunitat de religioses agrupada sota el mantell de la Orde tercera de Sant Francesc i que desenvolupaven el seu servei a l’escola de la Garriga.

El 1869 no volgué jurar la nova Constitució de la Monarquia Espanyola i l’escola de la Garriga deixà de ser pública.

Entre els anys 1875 i 1885 el projecte d’Anna Ravell experimentà una expansió espectacular. Diferents grups de germanes formades dins de l’orde d’Anna fundaren diverses escoles arreu de Catalunya i una al Marroc.

L’aprovació de l’orde per part de La Santa Seu arribà el 1891. Dos anys més tard moria a Argentona la seva fundadora.